Британското разузнаване предполага, че отмяната на участието на атомни подводници в парада на руския Военноморски флот (ВМФ) може да се дължи както на тяхната заетост, така и на определени опасения на руското ръководство за сигурност. Това се казва в преглед на Министерството на отбраната на Обединеното кралство за руско-украинската война, 13 юли, цитиран от "Украинская правда“.

На 12 юли руските медии съобщиха, че атомни подводници от руския Северен флот няма да участват в парада за Деня на ВМФ на Русия, който е насрочен за 30 юли в Санкт Петербург.

От основаването на този формат на честване през 2017 г. се знае, че това е първата година, в която атомни подводници няма да преминат.

"Промяната вероятно се дължи основно на необходимостта от поддръжка и поддържане на готовност за участие в операции и обучение. Съществува също реалистична възможност съображения за вътрешна сигурност да са повлияли на решението в контекста на опита за бунт на ЧВК Вагнер“, отбелязват от британското разузнаване.