Русия разширява своите военни структури в лицето на военновременните реалности. Създава се още едно ново формирование – 18-та общовойскова армия, пишат от британското министерство на отбраната в последната си сводка за войната в Twitter, предава РБК-Украйна.

Както се отбелязва в резюмето, формированието вероятно ще трябва да подсили други части, действащи в момента в Херсонска област, включително 22-ри армейски корпус, който обикновено съставлява руския гарнизон в Крим.

Според британското разузнаване новата армия вероятно ще се състои основно от мобилизиран персонал и ще се съсредоточи върху отбранителните операции в Южна Украйна.

"Русия вероятно се стреми да освободи по-опитни части, за да се бият в ключови райони. Има реална възможност това да е довело до неотдавнашното предислоциране на въздушнодесантни войски от Херсон в Ореховския сектор, където се водят ожесточени боеве“, отбелязват от британското разузнаване.

По-рано военното  ведомство съобщи, че Русия е започнала да формира нови големи формирования с цел укрепване на сухопътните си сили в окупираната територия на Украйна.

Руските власти дават приоритет на изменението на закона, за да позволят бързо набиране на повече мъже в армията. Държавната дума повиши максималната възраст за набор на военна служба от 27 на 30 години, като същевременно запази сегашната долна граница от 18 години.

Освен това се вдига и горната възрастова граница за привличане в резерва, като старшите офицери вече могат да бъдат мобилизирани до 70-годишна възраст.

В същото време, според британското разузнаване, контранастъплението на въоръжените сили на Украйна на юг вече е изтощило силите на две руски армии.