Вероятно Руската федерация е отстранила адмирал Виктор Соколов от длъжността командир на Черноморския флот (ЧФ) след унищожаването на десантния кораб "Цезар Куников". Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

На 15 февруари, според британското разузнаване, руски провоенни коментатори съобщават, че командирът на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов е бил отстранен от поста си.

"Като направим аналогия с неговия предшественик Игор Осипов, можем да предположим, че това най-вероятно е резултат от успеха на Украйна в потапянето на различни кораби под негово командване. Методът на ръководство на Соколов също може да е изиграл роля за неговото уволнение", се посочва в доклада.

В същото време Министерството на отбраната на Русия все още не е потвърдило официално информацията за отстраняването на адмирал Виктор Соколов.

Вероятно Соколов е заменен от вицеадмирал Сергей Пинчук, който ще изпълнява длъжността командир на Черноморския флот до приключване на вътрешното разследване на потъването на "Цезар Куников".

На 14 февруари в района на Алупка избухнаха експлозии. Руснаците вдигнаха хеликоптерите си във въздуха, а кадри с дим в морето се разпространиха в социалните мрежи. По-късно Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че близо до бреговете на временно окупирания Крим е унищожен големият десантен кораб "Цезар Куников". По време на атаката корабът се е намирал в териториалните води на Украйна близо до Алупка.