"Русия едва ли ще успее да защити всички петролни рафинерии от украински удари. Скорошните атаки засегнаха поне 10 % от капацитета на добив и преработка на руските рафинерии". Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

"На 17 март украинските специални служби съобщиха, че успешно са ударили 12 руски петролни рафинерии с помощта на дронове. На 15-16 март украинските медии съобщиха за атаката над три големи петролни рафинерии в района на Самара", припомня британското ведомство.

"Някои от най-отдалечените обекти, които са атакувани, се намират на приблизително 900 км от Украйна, което подчертава зоната на нападение от украински БпЛА", се допълва още в доклада

Както посочва разузнаването, "подобни удари причиняват финансови загуби за Русия, засягайки вътрешния пазар на горива. Скорошните атаки засегнаха поне 10 % от капацитета на руската петролна рафинерия, а основният ремонт в рафинериите може да отнеме време. Ремонтът на съоръженията се забавия заради санкции.

"Според служител на Министерството на енергетиката на Руската федерация се планира разполагането на системата за противовъздушна отбрана "Панцир" за защита на рафинериите. Въпреки това, предвид размера и мащаба на руската енергийна индустрия, е малко вероятно Русия да успее да защити всички уязвими обекти", смятат от британското ведомство.