Две успешни атаки на СБУ срещу Кримския мост през октомври 2022 г. и юли 2023 г. показаха, че Русия не е в състояние да защити това логистично съоръжение. Това се посочва в последния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната за 19 октомври, пише УНИАН.

"Способността на Русия да защитава Кримския мост ще продължи да бъде застрашена от изобретателността на украинската разузнавателна служба и армията. Въпреки че мостът работи, използването му остава ограничено поради мерките, въведени след първата украинска атака през октомври 2022 г., като камиони и горивото продължава да се транспортира с фериботи“, отбелязва британското разузнаване.

Докладът също така отбелязва, че необходимостта от защита на моста отклонява значителни руски ресурси и сили, които биха могли да бъдат разположени другаде. Говорим по-специално за използването на системи за противовъздушна отбрана, корабни екипажи и друг военен персонал.

Припомняме, че СБУ за първи път взриви Кримския мост с помощта на камион с експлозиви. А вторият път мостът беше атакуван от безпилтни катери, които са собствена разработка на СБУ.

Дронове също взривиха десантния кораб "Оленигорский Горняк", танкера SIG и ракетния кораб "Самум", а миналата седмица удариха кораба с крилати ракети "Буян" и кораба "Павел Державин".