Русия вероятно ще засили настъплението си по направлението Купянск-Лиман през следващите два месеца. Според Министерството на отбраната на Великобритания, така руснаците искат да създадат буферна зона около Луганска област, предава РБК-Украйна.

Британското разузнаване отбелязва, че украинската контраофанзива е засегнала руските сили в Бахмут и Южна Украйна. Въпреки това западната група руски войски продължава малки атаки на Купянско-Лиманския фронт.

"Докато Украйна продължава постепенно да завоюва позиции на юг, руската доктрина предполага, че тя ще се опита да поднови инициативата, като се върне към настъплението на оперативно ниво. Купянск-Лиман е една потенциална посока за това", казват от разузнаването.

Отбелязва се, , че има реална възможност Русия да увеличи интензивността на настъпателните си операции в Купянск и Лиманско направление през следващите два месеца. Вероятната цел е да се придвижи на запад до река Оскол и да създаде буферна зона около Луганска област.

Настъплението на този фронт вече е налице.

Според последните доклади на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руснаците не се отказват от намеренията си да пробият отбраната на украинските войски в района, поради което продължават щурмовете. В същото време заместник-министърът на отбраната на въоръжените сили на Украйна Анна Маляр заяви, че руснаците се прегрупират на Лиманското и Купянското направления.