На 14 декември 2023 г. руските военновъздушни сили (ВВС) с голяма вероятност са извършили първия си удар с хиперзвукова балистична ракета "Кинжал“ (AS-24 KILLJOY по спецификацията на НАТО) от август 2023 г. Русия изстреля поне една ракета в Централна Украйна срещу военното летище в Новоконстантинов, откъдето излитат украинските самолети Су-24, приспособени за изстрелване на британско/френските крилати ракети Storm Shadow/SCALP. Това се казва в последната сводка на Британското разузнаване в социалната мрежа X.

Както се отбелязва в обзора, "Кинжал“ е едно от шестте "супероръжия“, които руският президент Владимир Путин обяви в края на 2018 година и трябваше да играе важна роля в бъдещата военна доктрина на Москва. В Украйна Русия пази оръжието за цели, на които отдава голямо значение и обикновено са добре защитени.

"Кинжал“ почти със сигурност дебютира със спорен успех. Много от неговите изстрелвания вероятно са пропуснали предвидените си цели, докато Украйна също успя да пресече атаките от тази уж "непобедима“ система“, отбелязват още от Британското разузнаване.