Безпилотните летателни апарати "Ланцет“ вероятно са едни от най-ефективните нови оръжия, които Русия използва в Украйна през последната година. Военните на Москва използват дроновете, за да атакуват приоритетни цели, се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа X.

В текста се отбелязва, че дроновете са предназначени да летят над вражеска територия, да остават във въздуха в целевата зона в режим на готовност и атака.

Известно е, че "Ланцет“-ите се произвеждат от руската авиостроителна компания Zala Aero Group. Тя също така произвежда малките безпилотните апарати "Орлан-10“, които Русия често използва заедно с "Ланцет“ за идентифициране на цели.

"По този начин Русия използва "Ланцет“, за да атакува приоритетни цели и те стават все по-видими в ключовата контрабатарейна битка, поразявайки украинската артилерия“, се казва в доклада.

Въпреки това британското разузнаване подчертава, че Украйна също е постигнала успех с безпилотните апарати.

Допълва се, че Русия обикновено използва малки БпЛА предимно за разузнаване. Въпреки това, благодарение на своите ударни способности, "Ланцет“ представлява стъпка напред в начина, по който Москва използва тази категория оръжия.