През последните месеци Русия е добавила към своите сили в Украйна чисто нов вариант на Ка-52 - "М": силно модифициран хеликоптер, базиран на придобития в Сирия боен опит. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Twitter, предава РБК-Украйна.

"Докато Въоръжените сили на Украйна продължават големи настъпателни операции в района на Запорожието, една от най-мощните руски оръжейни системи в този сектор е ударният хеликоптер Ка-52“, подчертават от британското разузнаване.

Русия е загубила около 40 хеликоптера Ка-52 след началото на войната, се отбелязва в доклада, но това оръжие също е струвало скъпо и на Украйна.

Доказателствата в подкрепа на използването на варианта "M“ в Украйна включват снимки, публикувани в социалните медии, показващи как екипажът позира до новия хеликоптер, става ясно още от разпространения текст.

"Друго важно подобрение във флота на Ка-52 е интегрирането на новата противотанкова ракета LMUR, която има обсег от около 15 км. Екипажите на Ка-52 бързо се възползваха от възможността да използват оръжия извън обсега на украинската ПВО“, отбелязва още британското военно ведомство.