Русия изпитва затруднения с логистиката на ракетните крайцери в Черно море. Това се посочва впоследния разузнавателен бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х.

"Способността на Черноморския флот (ЧФ) на Руската федерация да използва базата си в Новоросийск за презареждане на корабите си с крилати ракети вероятно ще се превърне в значителен фактор за оперативната ефективност на флота.

Традиционно ЧФ на РФ презарежда крилати ракети в Севастопол, Крим. Тъй като съоръжението там е все по-застрашено от украинските удари с голям обсег, Русия най-вероятно ще разглежда Новоросийск като най-добрата алтернативна площадка.

Преместването и презареждането на ракетите обаче ще изисква нови процеси на доставка, съхранение, обработка и зареждане", пише британското министерство.

"На 13 ноември 2023 г. украинските военни твърдят, че Русия е спряла изстрелването на крилати ракети по море поради "логистични проблеми" в Новоросийск.

Русия вероятно ще се стреми да ускори преодоляването на тези проблеми навреме, за да може морските крилати ракети да бъдат включени в евентуална зимна кампания за удари срещу Украйна", се допълва в доклада на британското ведомство.