Руската армия е способна да компенсира тежките загуби на бронетехника на фронтовете в Украйна, за да продължи настъплението си. До такъв извод стигат експертите от Британското разузнаване в последната си сводка за бойните действия, публикувана в социалната мрежа X, предава УНИАН.

По-специално, между февруари 2022 г. и януари 2024 г. се твърди, че руските сухопътни сили са загубили приблизително 2600 основни бойни танка и 4900 други бойни бронирани машини в Украйна.

В същото време се твърди, че руснаците са загубили около 40% по-малко техника през 2023 г., отколкото през 2022 г.

Както отбелязват от Британското разузнаване, много вероятно е намаляването на нивата на загуба на бронирана техника да се дължи на все по-позиционния характер на войната през 2023 г. и факта, че Русия прекара значителна част от годината в отбранителна позиция.

В същото време от октомври 2023 г. руските сухопътни сили в Източна Украйна отново преминаха в настъпление. През този период руските загуби в тежка техника се увеличават и се твърди, че са загубили до 365 танка и 700 бронирани бойни машини и са спечелили малко териториални печалби.

"Въпреки това Русия със сигурност може да произвежда най-малко 100 танка на месец и запазва способността да замества загубите на бойното поле и да продължи това ниво на настъпателна активност в обозримо бъдеще“, заключават от разузнавателната агенция.