"Русия е удвоила отбранителните си сили в Черно море, за да се предпази от още загуби", пише британското разузнаване в ежедневната си актуализация, публикувана в Х.

"След като претърпя поредица от удари през август и септември, руският Черноморски флот (ЧФ) най-вероятно е удвоил отбранителните си сили и огневи позиция.

Той е преместил много от важните си активи, включително кораби и подводници, способни да изстрелват крилати ракети, от Севастопол в зони за действие и базиране по-далеч на изток, като например Новоросийск.

От юли 2022 г. насам Украйна придобива инициативата в северозападната част на Черно море, принуждавайки мощният ЧФ да се защитава от безпилотни катери, БпЛА и ракетни атаки, както и от специални операции.

Със забележителни  и смущаващи изключения обаче ЧФ в повечето случаи продължава да се обучава, поддържа и защитава, докато изстрелва крилати ракети към Украйна. Почти сигурно е, че той може да продължи да прави това от източната част на Черно море.

Въпреки до голяма степен непокътнатите способности на ЧФ, съществува единствено реалистична възможност той да използва конвенционалното си превъзходство в огневата мощ, за да изземе инициативата в Западното Черноморие.

Рискът от по-нататъшни военни загуби и тежките политически последици от открито нападение на руските военноморски сили срещу търговското корабоплаване най-вероятно ще надхвърлят всякаква полза от опитите за налагане на блокада на търговията, насочена към Украйна".