През последните два месеца средните дневни загуби на убити и ранени руснаци са намалели от най-високото ниво за цялото време на пълномащабната война - от над 1262 души на ден през май - до 1140 души през юли 2024 г. Това се посочва в доклад на британското разузнаване, публикуван в социалната мрежа Х

Въпреки този спад, последните три месеца са били белязани от най-големите загуби за руските сили от февруари 2022 г., според доклади на украинския генерален щаб.

Намаляването на среднодневния показател вероятно показва, че руските войски консолидират позициите си на направление Харков. "Докато този нов подход увеличи натиска на фронта, ефективната украинска отбрана и липсата на руско обучение намаляват способността на Русия да използва всякакви тактически успехи за постигане на по-широки оперативни предимства".

Нивата на руските загуби вероятно ще продължат да са средно над 1000 на ден до август 2024 г., тъй като Русия продължава настъпателните операции на широк фронт от Харков на север до Работино в Южна Украйна.