Руските власти блокират защитения месинджър Signal, за да ограничат комуникацията на противниците на президента Владимир Путин. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

На 9 август 2024 година руските медии съобщиха, че федералният телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор“ е блокирал достъпа до приложението за криптирани съобщения Signal.

Официалната версия за това е "предотвратяване на използването на месинджъра за екстремистки или терористични цели“.

Някои коментатори предполагат, че забраната е насочена към предотвратяване на разпространението на информация за украинската офанзива в Курска област. Но британското министерство на отбраната смята, че това е малко вероятно.

Signal се използва от много независими руски журналисти и опозиционни активисти, за да избегнат всеобхватната електронна система за наблюдение на руското правителство, по-специално системата за разузнаване на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

В този контекст ограничението вероятно има за цел да засили способността на руските власти да наблюдават и ограничават комуникациите на частни лица, враждебно настроени към властта.

В допълнение успоредно с това руското правителство забранява независими медийни организации, спира работата на YouTube и услугата за съобщения WhatsApp, т.е. прилага мерки, насочени към засилване на държавния контрол върху достъпа до медии и информация.