Руската гвардия укрепва своите ресурси и личен състав на фона на сътресения във вътрешната сигурност на Русия, причинени от войната срещу Украйна. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

"Росгвардия", руската национална гвардия, увеличава ресурсите и личния си състав в резултат на сътресенията в сферата на вътрешната сигурност на Русия, предизвикани от войната в Украйна. Елементи на военната компания "Вагнер" влизат в състава на "Росгвардия" от октомври 2023 г., последвани на 3 януари 2024 г. от батальона "Восток" на така наречената Донецка народна република (ДНР). Москва също така напредва в усилията си да разпусне групата "Каскад" на ДНР, която е специализирана в операции с дронове, и да подчини части от нея на "Росгвардия", пише британското ведомство.

"През юли 2023 г. Държавната дума на Русия разреши на "Росгвардия" да използва по-тежко въоръжение. Новите способности, заедно с попълването ѝ с опитни ветерани от други групи, вероятно ще представляват значително увеличение на бойната ефективност", се посчва още в доклада.