На 4 август руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява Националната гвардия да бъде оборудвана с тежко въоръжение. Тази структура трябва да гарантира безопасността на властта му. Това се казва в последния доклад на Британското разузнаване в социалните мрежи за ситуацията около войната в Украйна, предава РБК-Украйна.

Мащабна организация с до 200 000 души персонал, Руската гвардия е създадена в сегашния си вид през 2016 г. и се ръководи от бившия бодигард на Путин Виктор Золотов. Решението за укрепване на силите последва неуспешния бунт на Вагнер през юни 2023 г.

Според британското разузнаване, въпреки твърдението на Золотов, че неговата част се е представила "отлично" по време на бунта, няма доказателства, че Националната гвардия е предприела някакви ефективни действия срещу Вагнер: това е точно заплахата за вътрешната сигурност, която е трябвало да потисне.

"Тъй като Золотов по-рано предложи тежката техника да включва артилерия и бойни хеликоптери, този ход показва, че Кремъл удвоява разпределянето на ресурси за Националната гвардия като една от ключовите организации за гарантиране на сигурността на режима“, посочват от британското военно разузнаване.

На 24 юни бойците на Вагнер бързо поеха контрола над Ростов на Дон и се придвижиха към Москва, като хвърлиха на Путин най-сериозното предизвикателство към властта му, откакто застана начело на Русия през 1999 г.

Бунтът беше потушен в резултат на сделка, постигната с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Оттогава Путин многократно е благодарил на своята армия и служби.