Ударът по цивилен кораб в Одеска област от 8 ноември може да се дължи на грешка на руския пилот, като вероятната цел на атаката е била военен радар близо до пристанището на Южни. Това се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа X (старата Twitter).

Британското разузнаване припомня, че руските войски вероятно са използвали ракета Х-31 с въздушно изстрелване (по класификация на НАТО AS-17 KRYPTON) по кораба Kmax Ruler, плаващ под либерийски флаг.

Нападението бе близо до пристанище Южни в Одеска област. Корабът трябваше да достави желязна руда на стратегическия партньор на Русия - Китай.

Разузнаването предполага, че руснаците са изстреляли ракетата, вярвайки, че са я насочили към военен радар. Допуска се, че те са го с сбъркали с този на търговския кораб.

"Ако е така, това показва неуспешна оръжейна тактика от страна на руския пилот“, гласи заключението на британското разузнаване.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха вечерта на 8 ноември, че руснаците са нанесли ракетен удар по кораб, който е акостирал в пристанището на Одеска област. Известно е, че са изстреляли противорадарна ракета Х-31П.

Корабът, плаващ под флага на Либерия, е бил цивилен и се е насочвал към украинско пристанище за товарене на желязна руда за Китай.