Основното направление на настъплението на руските войски остава град Покровск в Донецка област, но провеждат операции и в Харковска област. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа X.

"Основните усилия на руските войски, както и преди, са съсредоточени към Покровск в източната част на Украйна“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Отбелязва се, че руските войски най-вероятно са окупирали градовете Гродивка, източно от Покровск, и Украйнск, южно от града. В момента руските войски остават на около осем километра от самия Покровск.

"Украинските подкрепления, градските райони и украинската защита вероятно са допринесли за забавянето на напредъка на руските войски по оста миналата седмица“, предполагат военните на Лондон.

Освен това в североизточната част на Харковска област руските войски са напреднали на запад от село Пищане. Сега те заемат малък плацдар на 3,5 километра от река Оскил.

"Вероятно руските войски имат за цел да достигнат източния бряг на река Оскил, за да го използват като естествена отбранителна бариера и да създадат условия за бъдещите си операции“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Въпреки декларираното намерение на президента на Руската федерация Владимир Путин да увеличи числеността на армията до 1,5 милиона войници , изпълнението на този план вероятно ще бъде възпрепятствано от големите загуби на страната във войната срещу Украйна.