Британското разузнаване оценява опитите на Русия да обкръжи Авдеевка като една от ключовите задачи на руските сили в Украйна, става ясно от доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа X.

"През изминалата седмица нито руските, нито украинските сили са заели значителни позиции. Въпреки напредъка в превземането на Мариинка в края на декември, Русия не успя да се възползва и да напредне нито на запад към Курахово, нито на юг към Новомихайловка“, отбелязват от британското разузнаване.

В същото време е вероятно обкръжаването на Авдеевка да остане ключов фокус на усилията на Русия, но към днешна дата военните й са постигнали много ограничени териториални придобивки поради значителни загуби в техника и персонал.

Освен това Степное остава под украински контрол, запазвайки достъпа до логистичния маршрут за доставки до Авдеевка. "Руските опити да изолират града са малко вероятни поне до следващата седмица“, се казва в съобщението.

В същото време украинските пехотинци продължават да поддържат плацдарм в Кринки на левия бряг на Днепър в Херсонска област, въпреки опитите на Русия да ги изтласка оттам. "Най-вероятно те ще продължат да се борят за тази територия през следващата седмица“, предолагат от британското разузнаване.