"Новата ЖП линия от Ростов на Дон ще подпомага руската логистика в Мариупол". Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter)

"На 18 март руският президент Владимир Путин анонсира изграждането на железопътна линия от Ростов на Дон в Южна Русия през временно окупираните територии на Украйна до Крим", припомнят от британското ведомство. 

"Според Путин новата линия трябва да стигне до Севастопол и е предназначена да гарантира алтернатива на Керченския мост (Кримския мост). 

Според Владимир Путин, първият завършен участък от железопътната линия възстановява достъпа до Бердянск. Тази железопътна връзка минава през територия, която може да бъде поразена от украински високоточни далекобойни системи. Новата железопътна линия южно от Донецк е дълга почти 60 км и е построена за осем месеца", се посочва в съобщението на британското ведомство.

"Това почти сигурно е един от най-големите инфраструктурни проекти на Русия във временно окупираните територии на Украйна", отбелязват от британското министерство на отбраната. 

Този клон възстановява железопътната връзка, прекъсната от военните действия в Донецка област.

"Вероятно една от основните цели на новата линия ще бъде подкрепата на руската активност в Мариупол". 

"Този пристанищен град, унищожен от Русия през 2022 г., е дом на металургичния завод "Азовстал" и други тежки индустриални съоръжения, които, въпреки че в момента са силно повредени, Русия може да се опита да ремонтира и експлоатира в бъдеще", допълват от британското разузнаване.

Железопътната линия до Крим, която Русия строи в окупираната територия,  е "значима цел" за украинските войски, заявиха по-рано от Главно разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна.