През последните седмици както украинските войски, така и руските сили се оплакват от големия брой плъхове и мишки на фронтовата линия. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

"През последните седмици както украинските, така и руските войски най-вероятно са пострадали от изключителни нива на нашествие на плъхове и мишки в някои сектори на фронтовата линия. Тазгодишната мека есен, заедно с достатъчното количество храна от полетата, останали необработвани поради боевете, вероятно са допринесли за увеличаването на популацията на гризачите", отбелязват от британското МО.

"Тъй като времето е станало по-студено, животните вероятно търсят убежище в превозните средства и отбранителните позиции. Гризачите ще окажат допълнителен натиск върху моралния дух на бойците на фронтовата линия.

Освен това те представляват риск за военното оборудване, като прегризват кабели - както е регистрирано в същия район по време на Втората световна война.

По непотвърдени данни руските части започват да страдат и от повишен брой случаи на болести, които войниците обясняват с проблема с вредителите", се посочва в доклада.