Русия изпрати в Азовско море нов самолет за ранно предупреждение и управление на въздуха А-50, който да замени сваления от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Той обаче лети значително по-далеч от фронтовата линия, което е косвено потвърждение на съобщенията за унищожаването на такава машина от ВСУ вечерта на 14 януари. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Късно вечерта в неделя бе съобщео, че руски самолет А-50 почти сигурно е избухнал и впоследствие се е разбил в Азовско море. А-50 е ключов инструмент за руските операции над Украйна, осигуряващ ранно предупреждение за въздушни заплахи и функции за командване и контрол.

Изглежда, че на 17 януари руските Военновъздушни сили са започнали да оперират с друг A-50, но този път над руска територия в района на Краснодар, по-на изток от Украйна, според британското разузнаване.

"Тази дейност показва намаляване на склонността към риск за самолетите и опит за запазване на останалия флот от A-50 със загуба на общата му ефективност над Украйна“, се казва в доклада на военните на Лондон.

Въпреки липсата на официална позиция на Москва относно загубата на A-50, предпазливото изпращане на новия самолет вероятно "демонстрира мълчаливо руско признание на успешната операция, извършена от украинците срещу високоценния въздушен актив“, отбелязва британското военно ведомство. Ако загубата на А-50 е станала случайно, едва ли щеше да се наложи такова решение, обобщава британското разузнаване.