Според оценката на Британското разузнаване, в Кремъл смятат, че са успели да премахнат всякаква потенциална заплаха от частната военна компания "Вагнер“. Това се казва в последния доклад на Министерството на отбраната на Великобритания в социалната мрежа Х, предава "Украинская правда“.

Новият командир на вагнеровците Антон "Лотос“ Елизаров направи първото си видеообръщение след смъртта на Евгений Пригожин и бившия полеви командир на наемниците Дмитрий Уткин през август 2023 г.

Във видеото си Елизаров описва подробно местоположението на новия щаб на Вагнер в местността Казчие лагери в Ростовска област.

Елизаров също така твърди, че в новата база на групата Вагнер ще бъде разположен нов Доброволчески корпус на Росгвардия, което косвено потвърждава подчинението на групата Вагнер на тази подчинена на руския президент структура.

Руската национална гвардия, според британското министерство на отбраната, вероятно подготвя нов доброволчески корпус от опитни бойци на ЧВК Вагнер, за да засили военните усилия на Русия в Украйна и да разшири руското влияние в Африка.

"Руската държава вероятно е разрешила изграждането на нова база на Вагнер и вероятно смята, че чрез подчиняването на Вагнер на Националната гвардия е премахнала всяка потенциална заплаха, която Вагнер може да представлява за сигурността на руския режим“, посочва Британското разузнаване.

Според анализаторите, в момента на територията на Беларус има по-малко от хиляда бойци от ЧВК "Вагнер" и те се използват като инструктори.