Корупцията в руската армия значително подкопава нейната ефективност. Малко вероятен е напредък в борбата с подкупите в близко бъдеще. Това се казва в последната сводка на Британското министерство на отбраната в социалната мрежа X, предава РБК-Украйна.

Британското разузнаване анализира статия на руското издание "Верстка" за корупцията в руската армия. Техните изследвания разкриха модели на корупция и система за подкупи, използвани от руски военни и техните командири.

Подкупи са били давани или искани за различни "услуги“ – почивка, удостоверяване на физическа годност, военно звание, шофьорска книжка и избягване на наказание за използване на смартфони или пиянство.

След февруари 2022 г. обхватът на "услугите“ се разшири, вече се приемат подкупи за удостоверения и награди за участие във войната срещу Украйна и избягване на изпращане на бойна задача.

"Верстка“ публикува и текущите тарифи: руските командири изискват от 40 000 рубли, за да не изпратят някого на фронтовата линия, до 1 милион рубли за удостоверение за раняване.

"Корупцията отдавна е проблем в руските въоръжени сили. Журналистът Дмитрий Холодов разследва корупцията във военните през 90-те години на миналия век и беше убит в Москва от бомба в куфарче през октомври 1994 г. Корупцията вероятно ще подкопае значително ефективността на руската армия. само далечна възможност да има. Има само малка вероятност да бъде постигнат значителен напредък в намаляването на корупцията“, се казва в доклада.