Контролът на Кремъл върху университетите деградира образованието и науката в Русия. Това се казва в нов доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Британското разузнаване обръща внимание на взетото на 19 юни решение на Академичния съвет на Европейския университет в Санкт Петербург за закриване на Факултета по политически науки.

Анализаторите отбелязват, че университетът е център на академична свобода и следователно е дразнител за Кремъл след избирането на Владимир Путин на президентския пост през 2012 година и началото на войната в Украйна през февруари 2022 година.

"Властите въведоха задължителен курс по основите на руската държавност и уволниха някои преподаватели, които критикуваха войната. Различни университети закриха програми за обучение, които Кремъл може да сметне за подривни“, се казва в доклада на военните на Лондон.

Разузнаването посочи, че изолацията от началото на войната вероятно е навредило на руската наука и цитира проучване на Nature, че Руската академия на науките (РАН) е паднала с 23 места през последните 12 месеца, от 71-во на 94-то.

В същото време рейтингът на Московския държавен университет също се понижи в класацията и вече заема 420-то място.

"Дискусиите на международния правен форум в Санкт Петербург, който се проведе в края на юни, насърчиха по-мракобесния подход към образованието и някои участници критикуваха идеята за изучаване на чужди езици и подкрепиха замяната на "антидържавни" учебници“, обобщава разузнаването.