Броят на членовете на ЧВК "Вагнер“ е намалял десетократно през последната година, а "останките“ й са разположени предимно в Беларус и държави от Африка. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Днес, 23 август, е първата годишнина от смъртта на няколко ключови лидери на групата, включително нейния собственик Евгений Пригожин и основателят Дмитрий Уктин, които загинаха в самолетна катастрофа, почти сигурно поради експлозия на борда. Оттогава "Вагнер“ става все по-фрагментирана и много оцелели висши фигури напускат групата.

Андрей "Седой“ Трошев, бивш главен изпълнителен директор на "Вагнер“, се присъедини към ЧВК "Редут“ на Министерството на отбраната в Москва, на което бе възложено да формира части от "доброволческия корпус“ за войната в Украйна.

Александър "Ратибор“ Кузнецов, бивш командир на 1-ви щурмови отряд на "Вагнер“, се присъедини към чеченския отряд "Ахмат“. Борис "Зомби“ Нижевенок, бившият командир на 3-ти щурмови отряд на "Вагнер“, оглави отряда "Восток-V“ през май 2024 година.

Според британското разузнаване много ветерани от "Вагнер“ са последвали тези и други бивши лидери в новите им назначения.

"В сравнение с пикова численост от около 50 000 души през 2023 година, "Вагнер“ сега вероятно ще задържи около 5 000 души персонал в остатъчните си формирования в Беларус и Африка“, отбелязват военните на Лондон.

Самолетът на групата "Вагнер“ се разби на 23 август 2023 година, като в катастрофата загинаха десет души. Сред пътниците бе и Евгений Пригожин.