Достъпът до подобрени боеприпаси с прецизно насочване ще бъде ключов фактор за руската армия на фронта в Украйна през настъпващата зима, се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

Русия вече обяви, че ще увеличи производството на своите 152-милиметрови артилерийски боеприпаси с лазерно насочване "Краснопол-М2“ и ще подобри характеристиките на снаряда, за да издържа на лоши метеорологични условия.

Според британското разузнаване руската артилерия вече е постигнала успехи в боевете, в които е задействала "Краснопол“,  като често използва снаряда за прецизно унищожаване на отделни украински превозни средства.

Руската отбранителна индустрия обаче не може да произвежда достатъчни количества конвенционални боеприпаси. Планираното увеличение на производството на "Краснопол“ най-вероятно е опит за по-ефективно използване на производствения капацитет.

"Русия използва безпилотни летателни апарати за обозначаване на цели за "Краснопол“ чрез насочване на лазерен лъч към целта. Облачността обаче се превърна в ключов фактор, ограничаващ ефективността на снаряда, тъй като неговият лазерен детектор няма време да открие лазерната енергия и да маневрира за нанасяне на удар“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Военните на Лондон допускат, че руската индустрия вероятно ще се опита да подобри летателните характеристики на "Краснопол“, като намали времето за лазерно насочване на снаряда.

"С наближаването на зимата е вероятно достъпът на Русия до подобрени боеприпаси с прецизно насочване да се превърне в ключов фактор в нейните оперативни дейности в Украйна“, е заключението на британското разузнаване.