"Битките около Кринки в района на Херсон по долното течение на Днепър са изключително напрегнати за руската армия, въпреки че са по-малки по мащаб от някои други от руско-украинската война", пише в ежедневния си разузнавателен бюлетин от военните действия в Украйна Министерството на отбраната на Обединеното кралство, предава Украинская правда.

Продължават боевете в Южна Украйна около село Кринкик, където украинските морски пехотинци държат плацдарм на източния бряг на Днепър.

Сухопътният бой се характеризира с объркващи, хаотични пехотни битки и артилерийски престрелки в труден горист терен.

Украйна използва особено ефективно малки ударни БпЛА, докато руските военновъздушни сили извършват значителен брой полети в подкрепа на фронтовите войски, предимно изстрелвайки боеприпаси отвъд обсега на украинската система за противовъздушна отбрана.

Битките около Кринки са по-малки по мащаб от някои от основните битки във войната, заявява британското министерство на отбраната.

"Русия се изтегли от западния бряг на Днепър преди година, почти сигурно с цел да задържи украинските войски на запад от реката, да поддържа спокойствие в този сектор и да освободи руските сили на други места", пишат британските наблюдатели.

Ден по-рано британското министерство на отбраната отбеляза, че Руската федерация е натрупала значителни  запаси от крилати ракети преди зимата.