Атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с предоставените от САЩ ракети ATACMS срещу летищата в Бердянск и Луганск вероятно ще повлияят сериозно на способността на Русия както да се защитава, така и да атакува на фронта. Това се подчертава в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

Британското разузнаване отбелязва, че все още не може да конкретизират точните загуби на Руската федерация след украинските удари, но вероятно силите на Москва са изгубили девет руски военни хеликоптера в Бердянск и пет в Луганск.

Представители на разузнаването обясняват, че руснаците използват Бердянск като предна оперативна база в Южна Украйна. Градът е важен логистичен център, от който зависят както настъпателните, така и отбранителните способности на Руската федерация.

"Ако това се потвърди, по всяка вероятност тези загуби ще повлияят на способността на Русия както да се защитава, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия в това направление“, обобщават от военното ведомство в Лондон.

Според оценката ще бъде трудно да се компенсират загубите на авиацията в краткосрочен и средносрочен план. Освен това загубата на хеликоптери ще увеличи натиска върху руските пилоти и самолети, които вече са изтощени от войната.

"Има реалистична възможност този удар да принуди Русия отново да премести своите бази на операции и командни центрове по-далеч от фронтовите линии, увеличавайки напрежението върху веригите за доставки“, се казва още в доклада на британското разузнаване.

За първи път украинците използваха ATACMS в нощта на 17 октомври срещу летища в контролираните от силите на Москва Луганск и Бердянск.