Британският министър на отбраната заяви, че Украйна трябва да наблегне повече на това да благодари за западната помощ, когато беше попитан за оплакванията на президента Володимир Зеленски във вторник, че страната не е получила твърд график или набор от условия за присъединяване към НАТО, пише The Guardian.

Бен Уолъс заяви, че припряността на украинците да получат цялата възможна помощ означава, че те не винаги казват, че са благодарни за получената помощ. "Независимо дали ни харесва или не, хората искат да видят малко благодарност“, подчерта министърът на брифинг в рамките на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

"Понякога искате от страните да се откажат от собствените си запаси“ от оръжия и казахте, че отправянето на многократни искания от Запада може да рискува да отчужди някои ключови групи. "Понякога трябва да убеждавате законодателите на [Капитолийския] хълм в Америка“, добави той.

Уолъс разкри, че е пътувал до Украйна миналата година, за да му бъде представен списък с оръжия за пазаруване. "Знаеш ли, ние не сме Amazon“, заяви той. "Казах им това миналата година, когато карах 11 часа, за да ми бъде даден списък.“

Но той заяви, че е разбрал, че Зеленски говори пред собствената си общественост и че въпреки оплакването му във вторник окончателното споразумение на върха е било добро за Украйна. Имаше признание, че "Украйна принадлежи към НАТО“ и това се равняваше на ефективна покана за членство, когато конфликтът затихне.