Джулиан Асанж ще има право да обжалва екстрадицията си в САЩ, съобщава Sky News.

Двама съдии отговориха в понеделник на уверенията на САЩ, че Асандж няма да бъде осъден на смърт - и може да разчита на правото на свобода на словото съгласно Първата поправка, ако бъде изправен пред съд за шпионаж.

Основателят на WikiLeaks е изправен пред съдебно преследване в САЩ за предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

Едуард Фицджералд Кей Си, представляващ Асанж, разкритикува уверенията на американската администрация на Джо Байдън по време на изслушването.

Той каза: "Въз основа на принципа на разделение на властите, съдът на САЩ може и ще прилага законодателството на САЩ, каквото и да каже или направи изпълнителната власт“.

Той добави, че повечето от обещанията са "явно неадекватни" - но те са приели обещанието за смъртното наказание.

В писмените становища адвокатът заяви, че докато уверението за смъртното наказание е "недвусмислено обещание на изпълнителната власт“, другото уверение не дава "никакво надеждно обещание за бъдещи действия“.

Адвокатът добави: "Това, което трябва да бъде окончателно премахнато, е рискът той да бъде възпрепятстван да разчита на Първата поправка на основание националност“.

Но Джеймс Луис Кей Си, представляващ правителството на САЩ, настоя, че "съдебният клон на Съединените щати ще обърне необходимото внимание на това тържествено уверение, дадено от неговото правителство в хода на международните отношения“.

В писмени изявления той каза, че "няма съмнение“, че Асандж, ако бъде екстрадиран, "ще има право на пълния набор от права на надлежен процес, включително правото да повдигне и да се стреми да разчита на Първата поправка като защита“.

Днешното решение е последната глава от 13-годишни съдебни битки и задържания на Асанж, роден в Австралия.

Американските власти искат да изправят Асандж на съд по 18 обвинения, почти всички по Закона за шпионажа.

Те твърдят, че действията му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили са националната сигурност и са застрашили живота на агенти.

Поддръжниците на Асандж се бяха събрали пред Върховния съд, за да продължат с призивите си за освобождаването му, докато се проведе изслушването в понеделник.

В момента Асанж е държан в лондонския затвор Белмарш с висока степен на сигурност.