Британският самолетоносач HMS Prince of Wales, чието заминаване за учението на НАТО Steadfast Defender беше отложено преди това, все пак е отпътувал за маневрите към Норвегия, съобщиха от Кралския флот, цитирани от The Telegraph.

Ден по-рано отплаването на самолетоносача за учението бе отложено в последния момент по неизвестни причини.

"Най-големият военен кораб на Великобритания отплава днес за Норвегия, за да ръководи международна работна група в едно от най-важните военни учения от едно поколение“, се казва в изявлението.

По-рано се предполагаше, че самолетоносачът Queen Elizabeth, пуснат в експлоатация през 2017 г., ще участва в ученията, но възникнаха технически проблеми и беше заменен от Prince of Wales. Отбелязва се, че самолетоносачът е бил подготвен за плаване в рамките на една седмица.

По-рано Кристофър Каволи, главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, заяви, че Алиансът ще проведе "най-мащабното многомесечно учение от десетилетия“ Steadfast Defender 2024. В маневрите ще участват около 50 бойни кораба, 80 самолета и 1100 единици наземна военна техника, включително 133 танка и около 90 хиляди военнослужещи. Ученията ще се проведат в  балтийските държави, Полша и Германия.