Министър-председателят на Обединеното кралство Кийр Стармър проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в рамките на която обяви "нов старт“ в отношенията с Общността, съобщава Deutsche Welle.

Стармър увери, че британската общественост иска връщане към "разумно лидерство“ с нейните непосредствени съседи, за да "накара Брекзит да работи и да е в техен интерес“.

"Днешният ден е за обръщане на нов лист и преговори по по-конструктивен начин. Но това не означава, че няма да има трудности“, предупреди британецът.

По-специално, Лондон не е готов да отвори граници и да се върне към единния пазар, но икономическият растеж, енергийната сигурност и нелегалната миграция бяха посочени сред възможните области на сътрудничество.

Междувременно Урсула фон дер Лайене отбеляза, че ЕС и Великобритания трябва да проучат възможностите за по-тясно сътрудничество, като същевременно се фокусират върху пълното и вярно изпълнение на вече сключените споразумения.

Медията припомня, че още през 2016 година Стармър се обяви против излизането на Великобритания от ЕС. По време на предизборната си кампания той дълго време се въздържаше от обсъждане на възможността за отмяна на Брекзит, но в крайна сметка отхвърли връщането на страната в структурите на Европейския съюз.