Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани лорд Стюарт Пийч даде висока оценка на сътрудничеството с албанските въоръжени сили в рамките на военното учение Austere Wolf - 24 и го определи като фактор за засилване на мерките за повишаване на сигурността в региона и извън него.

Говорейки на събитие, британският генерал акцентира върху стратегическото значение на Коридор 8, който свързва пътища, пристанища, инфраструктура и по думите му е "много важен“, защото позволява на войските на НАТО да се придвижват бързо, отбелязва македонското електронно издание "Слободен печат“.

"Имаме 100-годишна история на сътрудничество с албанската армия и се радваме да видим албански кадети да получават дипломи във Великобритания. Продължаваме да работим заедно по всичко, което ни обединява. Като бивш шеф на комисия в НАТО ще подчертая, че работим заедно по няколко направления. Вече няма доктринални граници и всичко се поддържа под чадъра на думата "защита“, обясни Пийч.

Той обяви, че в рамките на учението военните сили ще се придвижат към Северна Македония, а след това към Косово, така че благодари на албанската армия за подкрепата на Алианса чрез активно приятелство.

Пенсионираният британски генерал заяви още, че "с войната, която тече в Украйна, е важно да се помни колко е важна сигурността в Европа“.