Британският военен кораб HMS Spey наскоро е извършил патрул близо до бреговете на Северна Корея в подкрепа на санкциите на ООН срещу страната, съобщи UK Defense Journal.

Патрулният кораб е наблюдавал за незаконни морски дейности, включително възможното движение на кораби под севернокорейски флаг, забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, във водите край бреговете на Япония.

Това е 12-ият път от 2018 г. насам, когато кораб на Британския кралски флот участва в подобни операции.

"Япония приветства тези действия от гледна точка на гарантиране на ефективното прилагане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН в знак на солидарност с международната общност по отношение на прилагането на премахването на оръжията за масово унищожение и балистичните ракети на Северна Корея", се посочва в изявление на японското правителство.

Министерството на отбраната на Япония и Силите за самоотбрана работят в тясно сътрудничество със страни партньори и международни организации, включително Великобритания, се допълва в изявлението.

HMS Spey е патрулен кораб от клас 2 на Кралския флот, разположен дългосрочно в Индо-Тихоокеанския регион заедно с HMS Tamar.