Според професор от Университета на Уоруик в Англия родителите, които четат на децата си, трябва да се замислят как "нечестно поставят в неблагоприятно положение децата на други хора“, като го правят.

В интервю за ABC Radio миналата седмица философът и професор Адам Суифт заяви, че тъй като "дейностите с приказки за лягане... наистина насърчават и произвеждат. . . [желани] блага за семейни отношения“, той не би искал те да бъдат забранени, но че родителите, които "се занимават с дейности като четене на приказки за лека нощ“, определено трябва поне понякога да се чувстват зле от това:

"Не мисля, че родителите, които четат приказки за лека нощ на децата си, трябва непрекъснато да имат в съзнанието си начина, по който несправедливо поставят в неравностойно положение децата на другите хора, но мисля, че трябва да имат тази мисъл от време на време“, казва той.

Но Суифт също добавя, че някои други неща, които родителите правят, за да дадат на децата си възможно най-доброто образование - като изпращането им в "елитно частно училище" - "не могат да бъдат оправдани" по този начин.

"Частното обучение не може да бъде оправдано с привличането към тези блага на семейните отношения“, каза той.

"Просто не е така, че за да може едно семейство да реализира тези интимни, любящи, авторитетни, привързани, основани на любов взаимоотношения, трябва да можете да изпратите детето си в елитно частно училище“, продължи той, добавяйки че "бихме могли да предотвратим елитното частно училище без реален удар върху семейните отношения на елита“.

В един момент Суифт дори флиртува с идеята за "просто премахване на семейството“ като начин за "разрешаване на проблема със социалната справедливост“, защото "щеше да има по-равнопоставени условия“, ако го направим, но в крайна сметка заключи, че "е в интерес на детето да бъде с родител“ и че "родителството на дете прави това, което наричаме отличителен и специален принос за процъфтяването и благосъстоянието на възрастните“.