Успешното нахлуване на украинските въоръжени сили в Курска област на Русия унизи не само руския президент Владимир Путин, но и западните съюзници на Украйна, които я принуждават да се бие с вързани ръце за гърба. Това мнение изрази пенсионираният полковник от британската армия Ричард Кемп в статия за The Telegraph.

"Тази смела стъпка (настъплението в Курск) разкрива страхливостта на съюзниците на Украйна. Путин каза на служителите си: "Западът се бие с нас в ръцете на украинците“. Ако е така, те продължават да са вързани зад гърба на Киев“, пише военният експерт.

Той отбеляза, че британските крилати ракети Storm Shadow могат значително да укрепят украинските въоръжени сили в тази битка, нанасяйки убийствени удари на руските подкрепления на подход. Но британското правителство не дава разрешение за това. Точно както Съединените щати все още забраняват използването на ракети ATACMS за нападение срещу Руската федерация.

Кемп сравнява съществуването на тази забрана с абсурдна ситуация: ако по време на Втората световна война Уинстън Чърчил беше забранил на британски и американски самолети да бомбардират Германия.

"Това беше жалка история през цялата война, като западните съюзници правеха политика не въз основа на жизненоважните отбранителни нужди на Украйна, а на основата на неоснователен страх от руско отмъщение“, пише пенсионираният полковник, наричайки всяка стъпка на Запада в подкрепа на Украйна " неохотна, половинчата, неадекватна и обзета от страх“.

Кемп отбеляза, че "сензационният успех“ на Украйна в района на Курск стана възможен само защото Русия остави границата почти гола, насочвайки всичките си сили в самата Украйна.

"Как може това да се случи в страна, която е във война със своя съсед? Това беше възможно само защото Путин знаеше, че неговата територия остава практически неуязвима за нападение поради западните ограничения върху използването на украински оръжия. (...) Реалността е такава че срамежливостта на Запада защитаваше руската територия“, пише военният анализатор.

Полковникът подчерта, че Украйна вече контролира повече от хиляда квадратни километра от "светините на Русия“, но ядрени ракети все още не са заваляли над Киев.

"Истината е, че ако на Украйна беше позволено да ескалира от самото начало, тя вече можеше да доведе войната до край при благоприятни за Киев условия. Времето ще покаже дали е твърде късно за това или тази дръзка атака може бъде повратната точка“, обобщава той.