Най-малко шестима души са загинали, а седем са в неизвестност след потъването на риболовен кораб, съобщиха британски и испански морски служители, цитирани от Sky News.

Лодката, плаваща под флага на британската територия Света Елена, е превозвала 27 души край бреговете на Фолкландските острови, когато е изпаднала в беда.

Четиринадесет души се качват на спасителен сал и са спасени от две други рибарски лодки наблизо, когато 55-метровия кораб, наречен Argos Georgia, потъна в Южния Атлантически океан близо до Аржентина, съобщиха испанските власти.

Служители от провинция Понтеведра в Галисия, Испания, идентифицираха 10 от членовете на екипажа като испанци.

Не бяха дадени подробности за състоянието им, тъй като роднините са уведомени, но правителството на провинцията обяви в социалната мрежа X, че един от загиналите е готвачът на кораба от северозападния град Байона.

Сред екипажа е имало и други националности, добавиха те.

Контролираните от Великобритания Фолклeндски острови - които Аржентина нарича Малвински острови и твърди, че са нейни - съобщиха, че са получили спешен сигнал в понеделник.

Сигналът показва, че лодката е била източно от Стенли, столицата на острова, когато е поела вода и е плавала със скорост от 35 възела в час, според сайта за мониторинг MarineTraffic.com.

Хеликоптер, друг самолет и няколко плавателни съда са включени в спасителните операции.

Правителството на Фолклендските острови съобщи, че екипажът на хеликоптера е забелязал оцелели, блокирани в морето в понеделник, но скоро е бил принуден да се върне поради бурна вода, лоша видимост и вятър.

Усилията бяха подновени, когато бурята утихна във вторник.

Argos Georgia се управлява от частна съвместна британско-норвежка компания Argos Froyanes Ltd и е построена през 2018 г., според програмата за проследяване на морски трафик Vesselfinder.

"Членовете на нашия екипаж са истински професионалисти и имат редовно обучение за подобна ситуация“, се казва в изявление на компанията. "Ние вярваме в способността им да използват оборудването за безопасност по най-добрия начин“.

Великобритания и Аржентина влязоха във война за Фолкландските острови през 1982 г. след нахлуването на аржентинските сили. 649 аржентинци, 255 британски войници и трима жители на Фолклендските острови загинаха в конфликта, продължил 74 дни.