Пенсионираният генерал от армията на Обединеното кралство Ричард Барънс е уверен, че военните на Украйна може да победят Русия – но през следващата или дори по-следващата година. По думите му е малко вероятно настоящото контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да доведе до пълно изтласкване на руските войски от окупираните територии, съобщава британският вестник The Financial Times.

"Настоящата украинска контраофанзива няма да изтласка Русия – не че някой го е очаквал. Също така е малко вероятно да бъде възможно да се намали наполовина зоната на окупация до зимата, което може да бъде една от най-оптимистичните цели“, се подчертава в материала.

Барънс пояснява, че ВСУ вероятно са преодолели първата от трите линии на отбрана на руснаците в Южна Украйна. Според него това се е превърнало в една от най-трудните военни операции.

"Руските сили са пренапрегнати, изтощени и нямат резерви, но ако просто не се предадат, ще мине още много време“, преди да бъде скложен край на войната, предупреждава генералът.

Той припомня, че Украйна все още няма средства за противовъздушна отбрана и разминиране, а проблемът с доставките на боеприпаси е решен само временно., "Коригирането на всичко това ще отложи войната поне за следващата година“, алармира Барънс.

За да бъде победена Русия, според британския генерал Украйна не трябва да настоява за значителен успех на бойното поле, докато не са налични необходимите средства за постигането му. Според него през студените месеци военните на Киев трябва да следват принципа "захапете и задръжте“, т.е. да се постига напредък за кратко време, за да се намалят загубите. Освен това Украйна трябва да се съсредоточи върху контрабатареите и унищожаването на руския военен капацитет, както и трябва да използва "смелост и изобретателност“, за да нанесе удари извън своите граници.

Генералът е категоричен, че Черноморскит флот на Русия трябва да бъде неутрализиран, за да се възобнови износът на зърно.

Според Барънс в средата на 2024 г. Западът ще започне да увеличава доставките на боеприпаси и това ще бъде повратна точка в настъпателните способности на ВСУ.