Тактиката на Израел за удари по Хизбула може да бъде полезна за Украйна, която се бори срещу Русия, пише Кейси Кристи, директор на Christie and Associates в Лондон, експерт по международна сигурност пред Kyiv Post.

Украйна може да спечели значително предимство, като съсредоточи усилията си върху идентифицирането и насочването към ключови руски лидери и активи. Това може да промени хода на войната, принуждавайки Русия постоянно да прави промени в своето командване. Подобна стратегия може да има значително въздействие върху морала и сплотеността на руските сили, които вече са в трудна ситуация, принуждавайки Москва да изразходва ресурси за запълване на пропуски в командването, отклонявайки вниманието си от настъпателни действия.

За да постигне успех в тази посока, Украйна трябва да интегрира своите разузнавателни способности с прецизни удари. След като позволи използването на западни оръжия за удари по цели в Русия, украинските въоръжени сили ще могат да постигнат значителни резултати и да приближат края на войната, уверен е Кристи.

Израелският пример демонстрира не само силата на разузнаването, но и способността бързо да го превърне в действащи операции. За Украйна ключова задача е създаването на разузнавателна система, която генерира оперативни данни и ги използва възможно най-ефективно за постигане на успех, посочва той.

Операцията на израелската армия в Ливан е пример за съвременна война, където ефективното разузнаване е подкрепено от добре организирана командна структура, която гарантира точното изпълнение на мисиите.

Кристи заключи, че прилагането на подобна стратегия от Украйна, с акцент върху ударите по руски цели с висока стойност и интегрирането на многослойни операции, може да обърне хода на войната в нейна полза, причинявайки хаос и страх сред руските военни и подкопавайки общата стратегия на Москва.