Британски банки принудително блокират сметките на местни компании, които търгуват с Украйна заради опасения относно използването на транзакции за пране на пари, обяснява европейската редакция на изданието Politico.

"Провеждането дори на една транзакция с Украйна може да доведе до закриване на сметки. Банките обикновено отказват дори да открият такива, ако компанията обмисля някаква форма на търговия с Украйна“, цитира изданието откъс от писмо от съпредседателя на Британско-украинската търговска камара (BUCC) Бейт Томс до икономическия секретар в британското министерство на финансите Андрю Грифит.

В същото време се твърди, че неговата организация вече е получила "няколко оплаквания“ от фирми, чиито сметки са били блокирани поради транзакции с украински контрагенти. Тези компании са били обслужвани от големи финансови институции като HSBC и Santander, подчертава Томс.

Британските банки са подчинени на антикорупционните закони на Обединеното кралство, за които Украйна е "рискова юрисдикция за клиентски транзакции“ по отношение на антикорупционните мерки, поясняват от редакцията. Представители на финансови институции разязняват, че банките "по подразбиране не забраняват търговията с Украйна“, но не одобряват транзакции, докато не бъдат напълно проверени.