Столичната полиция в Лондон арестува съветник от Лейбъристката партия за призиви към убийство на фона на продължаващите безредици по улиците на Великобритания, пише европейската редакция на Politico.

Рики Джоунс, местен политик от Дартфорд в Кент, беше отстранен от партията след видео, разпространено в социалните медии, в което мъж призовава тълпата "да се прережат гърлата“ на антиимигрантските демонстранти.

Във видео от контрапротест в Уолтъмстоу - организиран в отговор на крайнодесни бунтове в Обединеното кралство - мъжът напада "отвратителните нацистки фашисти".

"Трябва да им прережем гърлата и да се отървем от всички“, казва той на тълпата.

"Това поведение е напълно неприемливо и няма да бъде толерирано“, заяви говорител на лейбъристите.

В отговор на видеото местните органи на реда обявиха: "Полицаи са арестували мъж на възраст около 50 години на адрес в Югоизточен Лондон.

"Той е задържан по подозрение за насърчаване към убийство и за престъпление по Закона за обществения ред. Той е задържан в полицейски участък в Южен Лондон“.

Стотици протестиращи се събраха в Уолтъмстоу, Лондон, в сряда вечерта в опит да се противопоставят на антиимигрантските демонстрации, обхванали страната. Джамии в Обединеното кралство бяха нападнати, а хотели, помещаващи нелегални мигранти, бяха атакувани в Родъръм и Тамуърт.

В отделно развитие в четвъртък висшият еврейски лидер на Великобритания предупреди за антисемитизъм сред някои контрапротестиращи.

Един знак, рекламиращ демонстрация, предназначена за борба с крайната десница във Финчли, Лондон, включваше призив за извеждане на "ционистите“ от северния лондонски квартал.

"Много в британската еврейска общност се чувстват в капан между наковалнята на омразната крайна десница и чука на конспиративната крайна левица“, заяви главният равин Ефраим Мирвис в изявление. "През последните дни стана твърде ясно, че евреите са били нежелани на много от контрапротестите“.