За да спести пари, Министерството на отбраната на Обединеното кралство наема стотици служители, като същевременно уволнява опитен военен персонал. Нова "шокираща" статистика показа, че бюрократичният "балон" на страната се разширява, докато армията й се свива до най-малкия си размер след Наполеоновите войни, пише Daily Mail.

Според изданието до 2025 г. британските власти планират да съкратят армията от 77 на 73 хиляди войници. В същото време броят на цивилните служители на военното ведомство продължава да нараства ежегодно и вече достига 60 640 души.

Освен това, според експерти, числеността на сухопътните сили ще продължи да намалява и до края на десетилетието ще достигне около 60 хиляди войници и офицери. Трябва да се отбележи, че сравнително наскоро - през 2010 г. - Обединеното кралство имаше 102 хиляди постоянни военни.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс настоя, че армията може да поддържа толкова войници, колкото може да обучи, оборудва и разположи "по висок стандарт“. Но очевидно същият разумен подход не важи за държавната служба, тъй като през последните четири години чиновниците във ведомството са нараснали с 3 хиляди, обръща внимание Daily Mail.

"Тази цифра от 60 640 е близка до комбинираната сила на Кралския флот, морската пехота и военновъздушните сили. Ако най-лошите страхове за бъдещето се сбъднат, броят (на чиновниците в Министерството на отбраната) може да стане приблизително съпоставим с размера на армията“, предупреждава военният анализатор Франсис Туса.

"Гражданският персонал наистина изпълнява някои функции по-добре. Но докато има тенденция към спад в армията, изглежда, че бюрокрацията расте. Ето и обещаното от МО съкращаване на чиновниците. Военните служби са в окаяно състояние“, допълва експертът.