Рядка монета, намерена от пенсиониран рибар в поле в британското графство Съмърсет, може да достигне 8000 лири стерлинги (близо 19 хилядии лева), съобщава BBC.

Пенсионираният търговски рибар Майк Кларк от Уимборн, Дорсет, е 52-годишен търсач на съкровища. Той сканира земята с метален детектор с надеждата да открие съкровище. Именно така той намира монетата в Саут Брюъм, в Съмърсет. По негови уверения той веднага я разпознал като денарий на римския император Караузий, отсечена през 286 г. сл. Хр.

Кларк казва, че в началото на търсенето, сутринта, "не намира нищо“, но след като е изследвал друго поле, той първо е намерил съвременна монета от един паунд, а след това "следващият сигнал показа, че сребърна монета е скрита в дълбочина от шест инча“.

"Веднага го разпознах като денарий от римския император Караузий. След това се свързах с местния служител по връзки с обществеността, за да може да бъде правилно записан“, добави той.

Специалистът по монети и артефакти на Noonans Найджъл Милс пояснява, че монетата изобразява бюст на узурпатора Караузий, който командва римската флота Classis Britannica, базирана в Ламанша.

"Император Максимиан наредил екзекуцията на Караузий, след като бил заподозрян в укриване на съкровища, заловени от пирати. След това Караузий се провъзгласил за император на Британия и Северна Галия, правейки Великобритания независима държава. Със своето лидерство Караузий намеква за връщане към Златния век. Караузий е убит седем години по-късно от неговия министър на финансите Алект“, уточнява експертът.

На монетата е изобразен лъв, държащ мълния, и буквите RLR, което означава "Rodeunt Saturnia Regna“ от Еклогата на Вергилий, което означава завръщането на царството на Сатурн.

Монетата  ще бъде продадена на търга Noonans Mayfair в Лондон във вторник, 29 октомври. Кларк казва, че ще сподели приходите от търга със собственика на земята.