Водачът на военния преврат в Габон Брис Олигуи Нгуема положи клетва като "преходен“ президент глава, предаде France24.

Генерал Брис Олигуи Нгуема, който ръководи превратa и свали от власт Али Бонго Ондимба, потомък на фамилия, управлявала от 55 години, положи клетва като временен президент на 4 септември, обещавайки да проведе "свободни... (и) прозрачни избори" след неопределен период.

На 30 август група от 12 габонски войници обяви, че границите на страната са затворени до второ нареждане в изявление, излъчено по телевизионния канал Gabon 24.

Генерал Брис Олигуи Нгуема, началник на елитната Републиканска гвардия, поведе офицери в преврат срещу президента Али Бонго Ондимба след като 64-годишният Бонго е обявен за победител на президентските избори миналия месец - резултат, определен като измама от опозицията.

"Кълна се пред Бог и габонския народ да пазя вярно републиканския режим“, е заявил Олигуи на церемонията.

Част от опозицията в страната настоява Олигуи да предаде властта, но много хора в Габон подкрепят свалянето на династията Бонго, те посрещнаха новината с празненства по улиците на столицата Либревил и икономическия център Порт-Жентил.

Няколко западни държави и организации осъдиха преврата, като същевременно признаха, че той е различен от другите на континента поради опасения относно достоверността на самия вот.