Военният пилот, бригаден генерал и началник на отдела за авиационна подготовка Сергей Голубцов ще оглави командването на авиацията на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). То е създадено е в рамките на съществуващата численост на ръководния военен персонал. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на Facebook страницата на командването на ВСУ.

"Това е професионален военен пилот, който познава добре материята отвътре; именно той ще оглави авиационното командване на ВВС, създадено в рамките на съществуващия състав на ръководно ниво“, казват военните.

Въоръжените сили на Украйна също отбелязаха, че в резултат на формирането на Авиационното командване на Въоръжените сили не е имало увеличение на числеността на военнослужещите в новата структура или в щаба.

От командването на Въоръжените сили обясниха, че промяната в организационната структура се извършва по план в съответствие със стандартите на страните членки на НАТО.

"Ще се проведе и в авиационни части, да речем, тактическа авиационна бригада ще стане авиационно крило и т.н.“, допълниха военните.

Освен това въоръжените сили припомниха, че преди няколко седмици Голубцов в интервю за радио "Свобода“ говори за изтребителите F-16 и "всичко, което интересува обществото относно перспективите на украинската военна авиация“.