Бременността увеличава биологичната възраст на жената с две години, но тя се възстановява в следродилния период. Това показва проучване на Йелското училище по медицина, публикувано в списание Cell Metabolism.

За изследването учените са използвали уникална група от бременни жени. Всички те предоставили своите епигенетични данни по време на бременността си. Това позволило на учените да изчислят показатели за биологична възраст с помощта на "епигенетични часовници“ - биомаркери на стареенето, които се изчисляват на базата на данни за нивото на модификация на ДНК.

Учените са установили, че в рамките на 20 седмици от началото на бременността биологичната или епигенетичната възраст на жената се увеличава с около две години. Това предполага, че бременността наистина ускорява стареенето.

Въпреки това, когато екипът отново изследвал биологичната възраст на същите жени три месеца след раждането, учените останали изненадани.

"Видяхме значително намаляване на биологичната възраст - до осем години при някои жени. Има и ясно изразено възстановяване в периода след раждането“, коментира ръководителят на екипа учени Кийрън О'Донъл.

В хода на проучването екипът установява също, че кърменето води до по-рязко намаляване на биологичната възраст на майката в сравнение с нивата по време на бременност.

О'Донъл вярва, че тези открития отварят интересна нова посока за изследване на стареенето.

"Първо, ние не знаем дали ефектите от възстановяването след раждането са от значение за краткосрочните или дългосрочните резултати за здравето на майката и дали тези ефекти се натрупват при последователни бременности.

По същия начин не знаем дали следродилното намаляване на биологичната възраст е просто възстановяване на системата до биологичната възраст преди бременността или, което е по-интересно, бременността може да има подмладяващ ефект“, казва ученият.