Катастрофата на F-16, при която загина украинският пилот Алексей Мес, с позивна Moonfish, може да е причинена от повреда на двигателя от фрагменти от свалена ракета, пише Breaking Defence, позовавайки се на източници от украинската отбранителна общност.

Както е отбелязано в статията, една от версиите за трагедията е, че изтребителят F-16 случайно е прелетял през облак отломки от прехваната и свалена руска ракета. Отломките може да са повредили двигателя и други части на самолета.

"Когато в началото на август първите украински F-16 най- накрая пристигнаха в страната, това беше повод за голямо тържество от страна на поддръжниците на Киев. Затова загубата на един от тези F-16 само няколко седмици по-късно беше особено тежка и веднага породи въпроси за това какво се е объркало", се посочва в статията.

"Някои се питаха дали пилотите не са избързали с обучението. Други се чудеха дали катастрофата не е показала, че F-16 дори не е бил подходящ за мисията на Украйна. Междувременно семействата и приятелите на полковник Алексей  Мес, пилот на самолета, който преди това пътува до САЩ, за да се срещне с членове на Конгреса и да ги насърчи да изпратят F-16 за отбраната на Киев, останаха да скърбят за загубата.

"Информацията за инцидента е блокирана, предвид високия му отзвук за правителството на Зелнеский. Загубата на F-16 толкова скоро след получаването им означава, че въпросът е "двойно по-чувствителен, ако не и по-чувствителен, и никой не говори официално", според един от високопоставените ръководители на отбранителната индустрия.

Но някои подробности за инцидента излязоха наяве и източници помогнаха да се запълнят някои празнини за Breaking Defense, включително около теорията, че загубата е резултат от осколки, които са ударили самолета.

С това се очертава картината на една невероятно опасна мисия, при която загубата на самолетите може да е била по-скоро въпрос на време, а не на "ако" - смъртоносна реалност, която според украински експерти се изостря от смесицата от способности, които Киев е принуден да използва в своята защита.

Според няколко източника и публични доклади мисията на Moonfish е била да действа заедно с други F-16, във връзка с произведени в САЩ батареи Patriot и други наземни батареи за противовъздушна отбрана. Задачата е била да сваля ракети и безпилотни самолети, изстрелвани от руснаците срещу цели в Украйна.

Важно е да се разбере колко сложна е тази оперативна среда. През август 2022 г. Breaking Defense е разговарял с няколко пилоти и офицери от украинските военновъздушни сили (ВВС), които са обяснили как флотът от остаряващи МиГ-ове и Сухой изпълнява мисията по противовъздушна отбрана.

Те са си спомнили за успешното сваляне на пристигащи руски крилати ракети с полуактивните ракети въздух-въздух, разработени от Русия, които първоначално са били предназначени за изстрелване от тези самолети. Но, според тях, мисията по своята същност е била опасна.

"Разполагаш с част от секундата, ако има толкова време, за да решиш да се фиксираш и да изстреляш едно от оръжията въздух-въздух срещу тези пристигащи ракети", е заявил един от пилотите. "Те идват с висока скорост и трябва да бъдат прихванати, преди да са преминали покрай вас. В много случаи не е възможно да ги хванете при преследване".

По време на същите тези срещи ВВС са обсъждали как специално се нуждаят от F-16 за тази мисия. Произведеният в САЩ самолет е снабден с по-гъвкаво управление на полета, по-добри радари и оръжия, които на теория биха били по-ефективни срещу Х-32 и други крилати ракети с голям обсег, изстрелвани срещу цели в Украйна.

В нощта, когато Moonfish е изгубен, той и ескадрилата му очевидно са участвали точно в такава операция. Според изявление на Генералния щаб на Украйна "по време на въздушния бой самолетите F-16 демонстрираха високата си ефективност, четири вражески крилати ракети бяха свалени от въздушно оръжие".

Това, което се е случило след това, според изявлението е "по време на подхода към следващата цел контактът с един от самолетите е бил загубен. Както се оказа по-късно, самолетът се е разбил, пилотът е загинал".