В петък (30 август) бразилският телекомуникационен регулатор заяви, че спира достъпа до социалната мрежа X на Илон Мъск в страната, за да изпълни заповед на съдия, който е вкопчен в продължаваща от месеци вражда с милиардера инвеститор, съобщи Reuters.

Популярната социална медийна платформа пропусна наложения от съда краен срок в четвъртък вечерта, за да посочи юридически представител в Бразилия, което доведе до спирането.

Мъск твърдеше, че съдията от Върховния съд Александре де Мораес се опитва да наложи неоправдана цензура, докато съдията настоя, че социалните медии се нуждаят от правила за речта на омразата.

"Спират източник №1 на истината в Бразилия“, заяви Мъск в публикация в X.

Решението на съдията може да доведе до това X да загуби един от най-големите си и желани пазари, в момент, когато Мъск се бори с рекламните приходи на платформата.

Късно в петък (30 август) X остана достъпен в Бразилия, въпреки че някои бразилци публикуваха в други платформи, че достъпът им до X вече е блокиран. Трима от най-големите телекомуникационни оператори в страната заявиха, че ще започнат да блокират достъпа от полунощ (01:00 ч. българско време в събота 31 август), според доклад на местната новинарска служба UOL.

Тази седмица спра доведе до замразяване на банковите сметки на доставчика на сателитен интернет Starlink в Бразилия. Starlink е подразделение на ръководената от Мъск ракетна компания SpaceX.

В решението си Мораес разпореди X, бивш Twitter, да бъде временно отстранен от Бразилия, докато не изпълни всички свързани със случая съдебни разпореждания, включително плащането на глоби в размер на повече от 3 млн. долара (5,41 млн. лева), както и назначаването на местен представител, както се изисква от бразилското законодателство.

Мораес също така нареди на телекомуникационния регулатор Anatel да изпълни заповедта за спиране.