През март френските власти издадоха заповеди за арест не само на изпълнителния директор на Telegram Павел Дуров, но и на брат му Николай, пише Politico, позовавайки се на френски административен документ, до който получи достъп.

Документът показва, че френското разследване под прикритие на Telegram е по-мащабно и е започнало няколко месеца по-рано от известното досега. Случаят се отнася до отказа на Telegram да сътрудничи на френската полиция в разследване на сексуално насилие над деца.

Документът също така подчертава "практически пълната липса на сътрудничество“ на Telegram с френските и европейските власти. Дурови също са обвинени в "съучастие в съхраняването, разпространението, предлагането или предоставянето на порнографски изображения на непълнолетни като част от организирана група“. На 25 март бяха издадени заповеди за арест на Павел и брат му Николай, съосновател на платформата. Френските медии съобщиха по-рано, че разследването е започнало през юли.

Според журналисти заповедите за арест са издадени, след като платформата за съобщения не е предоставила "никакъв отговор“ на предишно съдебно искане относно идентифицирането на потребителя на Telegram. Преди това отделът за киберпрестъпления на парижката прокуратура проведе тайно разследване на Telegram.

В същото време, според журналисти, в документа няма нито един намек, че братята Дурови са били пряко замесени в някакви незаконни дейности, разкрити от разследването.

Вицепрезидентът на Telegram Иля Перекопски също се споменава в резюмето на случая, въпреки че документът не посочва дали срещу него е издадена заповед.

Адвокатът на Павел Дуров отказа да коментира разследването. Прокуратурата също отказа да коментира заповедите за арест и на двамата братя Дурови, позовавайки се на тайната на следствието: "На този етап единственият човек, който е разпитан по това дело, е Павел Дуров“, добавиха от прокуратурата. Сегашното местонахождение на Николай Дуров е неизвестно.